Αρχική Σελίδα / Home
Περιεχόμενα / Contents
Κάτω / Down

Δοκιμές Διδασκαλίας

Σενάριο Μαθήματος

Νεοελληνική Γλώσσα Β΄ (και Γ΄ Λυκείου)

[Έκφραση – Έκθεση]

Σύνταξη (αυτο) Βιογραφικού Σημειώματος


(αυτο) Βιογραφικό Σημείωμα: Σύνταξη με τη χρησιμοποίηση του προγράμματος επεξεργασίας κειμένου Microsoft Word ™.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

  1. Κάνε κλικ στις παρακάτω διευθύνσεις για να δεις μερικές ιστοσελίδες που δίνουν συμβουλές για τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος:

  2. http://www.infojob.gr/html/directions.asp i

    http://www.skywalker.gr/greek/biografiko.htm ii

     

  3. Με κλικ σ’ έναν από τους παρακάτω υπερδεσμούς θα μεταφερθείς σε μια ιστοσελίδα με αγγελίες εργασίας. Επίλεξε την αγγελία που νομίζεις πως θα σου ταίριαζε και χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word σύνταξε το κατάλληλο βιογραφικό σημείωμα.

    Ο.Α.Ε.Δ. http://www.oaed.gr/sql_ergreq_search.hts

    Finder: http://www.finder.gr/agelies/agelies_results_p.htm

    Εφημερίδα Αγγελιών «Χρυσή Ευκαιρία»: http://www.enet.gr/xe/2.htm

     

  1. Πρόσεξε τα “Πρότυπα Βιογραφικού Σημειώματος” που προτείνει ο επεξεργαστής κειμένου Microsoft Word:

  2. [C:\Program Files\Microsoft Office\Πρότυπα\Άλλα έγγραφα]

Έναρξη --> Δημιουργία Εγγράφου του Office (κλικ) --> επίλεξε (με κλικ) την καρτέλα “Άλλα Έγγραφα”

και άνοιξε με τη σειρά (διπλό κλικ):

  1. Επαγγελματικό βιογραφικό

  2. Σύγχρονο βιογραφικό

  3. Κομψό βιογραφικό

Πιστεύεις πως αυτά ανταποκρίνονται στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;

Ικανοποιεί κάποιο απ’ αυτά τις δικές σου ανάγκες;

Αν σε εκφράζει κάποιο, μπορείς να το επιλέξεις, για να το επεξεργαστείς.

 

  1. Διαφορετικά μπορείς να τροποποιήσεις κάποιο από τα προτεινόμενα έγγραφα, χρησιμοποιώντας τον Οδηγό Βιογραφικού Σημειώματος.

  2. [C:\Program Files\Microsoft Office\Πρότυπα\Άλλα έγγραφα]

Έναρξη --> Δημιουργία Εγγράφου του Office (κλικ) --> επίλεξε (με κλικ) την καρτέλα “Άλλα Έγγραφα” --> Οδηγός βιογραφικού σημειώματος.wiz

 

  • Μπορείς να γράψεις σε όποιο σημείο του εγγράφου θέλεις, αν μεταφέρεις εκεί τον δρομέα (ή κέρσορα, τη γραμμή που αναβοσβήνει), δηλαδή, αν κάνεις κλικ με τον δείκτη του ποντικιού εκεί ακριβώς που επιθυμείς.

  • Στη μεταφορά του δρομέα στο σημείο που θέλεις μπορεί να σε βοηθήσουν τα βελάκια που υπάρχουν στο πληκτρολόγιο (πάνω - κάτω - αριστερά - δεξιά).

  • Με διπλό κλικ μπορείς να επιλέξεις (μαυρίσεις) μια λέξη, ώστε εν συνεχεία να την αντικαταστήσεις μ’ αυτή που θέλεις να χρησιμοποιήσεις.

  • Αν κάνεις τρία συνεχόμενα κλικ σε κάποιο σημείο μιας ενότητας (παραγράφου) του εγγράφου, μπορείς να την επιλέξεις ολόκληρη.

  • Το ίδιο αποτέλεσμα (δηλαδή την επιλογή μιας ενότητας του κειμένου) θα φέρει και ένα κλικ δίπλα ακριβώς από την αριστερή (ή τη δεξιά) άκρη μιας σειράς
    ή αντίστοιχα ένα διπλό κλικ δίπλα ακριβώς από την αριστερή (ή τη δεξιά) άκρη μιας ενότητας (παραγράφου).

  • Αν θέλεις να αποεπιλεγεί κάτι που επέλεξες καταλάθος (και είναι μαυρισμένο), κάνε κλικ οπουδήποτε έξω απ’ αυτό [σε μια “μη ενεργή (κενή, δηλαδή) περιοχή”, όχι πάνω σε κάποιο κουμπί κ.τ.ό.].

  • Το πλήκτρο “Backspace” σβήνει προς τα αριστερά (έναν χαρακτήρα, αν το πατήσεις στιγμιαία, πολλούς αν το κρατήσεις συνέχεια πατημένο).

  • Το πλήκτρο “Delete” σβήνει προς τα δεξιά (με τον ίδιο τρόπο).

 

  1. Ορθογραφικός Έλεγχος     Όταν τελειώσεις το (αυτο)βιογραφικό σου θα χρησιμοποιήσεις τον ορθογραφικό έλεγχο; Γιατί;

  2. Πιστεύεις πως ο ορθογραφικός έλεγχος υποκαθιστά τη γνώση ορθογραφίας;

    Κατά τον ορθογραφικό έλεγχο πρέπει να χρησιμοποιείται η επιλογή της "Αυτόματης διόρθωσης";

     

  3. Προεπισκόπηση Εκτύπωσης     Δες από την "Προεπισκόπηση Εκτύπωσης" πώς θα φαίνεται το έγγραφό σου.

 

  1. Αποθήκευσέ το σε μια δισκέτα. Μπορεί να σου χρησιμεύσει μελλοντικά.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  1. http://www.infojob.gr/html/directions.asp (Ακολουθούν οι πληροφορίες που περιέχει αυτή η διεύθυνση)    Προηγούμενο / Previous

 

Βιογραφικό σημείωμα: αυτός ο μεγάλος πονοκέφαλος για τον καθένα μας!

Είτε είμαστε έμπειροι είτε προσπαθούμε να το συντάξουμε για πρώτη φορά, γεγονός είναι ότι παρουσιάζει πάντα έναν βαθμό δυσκολίας.

Καθώς αποτελεί τον πρεσβευτή μας προς τον υποψήφιο εργοδότη μας, το InfoJob θα παρουσιάζει μέσα απο την ειδική κατηγορία που δημιούργησε, κάθε μυστικό του βιογραφικού σημειώματος, για το πώς θα “κτίσετε” την εικόνα σας σε σχέση με την θέση εργασίας που έχετε θέσει ως στόχο.

Μαζί με τις συμβουλές των άλλων κατηγοριών αλλά και το προφίλ του επαγγέλματος, θα μπορέσετε στην συνέχεια να συμπληρώσετε μέσα από την ειδική κατηγορία που δημιουργήσαμε για εσάς, το βιογραφικό σας σημείωμα on line.

ΘΕΜΑΤΑ

Τα 10 λάθη που πρέπει να αποφύγετε στην σύνταξη του βιογραφικού σας σημειώματος
Όποιο κι είναι το πόστο στο οποίο προσβλέπετε, δεν θα μπορέσετε να το επιτύχετε, αν δεν φροντίσετε το περιεχόμενο του βιογραφικού σας σημειώματος.

Τα κλειδιά ενός αποτελεσματικού CV: μέρος 1ο
Aποφύγετε τις μεγαλόσχημες διατυπώσεις και “προσωποποιείστε” το βιογραφικό σας σημείωμα με βάση τον κάθε υποψήφιο εργοδότη σας.

Συνοδευτική επιστολή στο CV ..τι αφορά;
Aποφασίσατε να απαντήσετε σε μία αγγελία...έχετε συντάξει το βιογραφικό σας σημείωμα και είστε έτοιμοι να το στείλετε στην επιχείρηση που σας ενδιαφέρει... μήπως ξεχάσατε κάτι;

Σύνταξη του βιογραφικού (CV)
Για πολλούς και πολλές, η σύνταξη ενός βιογραφικού μοιάζει με ένα μπουκάλι με μήνυμα που ρίχνει ένας ναυαγός στην θάλασσα.

Βιογραφικό σημείωμα και αναζήτηση εργασίας
Το βιογραφικό σημείωμα ή Curriculum Vitae (CV) περιέχει όλες εκείνες τις πληροφορίες που αφορούν στα προσωπικά στοιχεία, στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική εμπειρία ενός ατόμου.

Πώς να ανανεώσετε το βιογραφικό σας
Στο επίπεδο και στο μέτρο που οι εμπειρίες σας ανανεώνονται, οι γνώσεις και οι δεξιότητές σας εμπλουτίζονται, το βιογραφικό σας σημείωμα θα πρέπει να εξελίσσεται μαζί σας!

Τα 10 λάθη που πρέπει να αποφύγετε στην σύνταξη του βιογραφικού σας σημειώματος
Όποιο κι είναι το πόστο στο οποίο προσβλέπετε, δεν θα μπορέσετε να το επιτύχετε, αν δεν φροντίσετε το περιεχόμενο του βιογραφικού σας σημειώματος.

Πριν στείλετε το βιογραφικό σας σημείωμα, επιβεβαιώστε ότι δεν έχει κανένα από τα παρακάτω 10 λάθη ή ψεγάδια:

__1__
Η εμφάνισή στο σύνολό του: μην προσπαθείτε να κάνετε “οικονομία” στην εκτύπωσή του χρησιμοποιώντας κακής ποιότητας χαρτί ή “μαζεύοντας” την εκτύπωση σε λιγότερες σελίδες. Φροντίστε τα συντακτικά λάθη, αποφύγετε την επαφή με φλιτζάνια καφέ ή τσιγάρο. Χρησιμοποιείστε την αυτόματη διόρθωση από το Word αλλά ζητήστε και από έναν φίλο να το ξαναδιαβάσει προκειμένου να εντοπίσει τυχόν λάθη ή αδυναμίες που σας ξέφυγαν.

__2__
Το κατάλληλο μέγεθος
: αν η επαγγελματική σας εμπειρία εκτείνεται σε 2 σελίδες, παρουσιάστε το “έγγραφό” σας με τρόπο που να αναδεικνύει την εμπειρία σας. Μπορείτε να μειώσετε ίσως το μέγεθος της γραμματοσειράς για να μην “απλώνεται” πολύ και χάνει την οπτική επαφή με το σύνολο της παραγράφου αυτός που θα το διαβάσει· αλλά προσοχή: να παραμείνει ευανάγνωστο!

__3__
Η αλήθεια και οι συνέπειές της: μην αναφέρετε ημερομηνίες ή τίτλους πολύ φαντασμαγορικούς προκειμένου να καλύψετε μία περίοδο ανενεργή επαγγελματικά, μία περίοδο ανεργίας, αλλαγές εργασίας, κλπ. Αν ο υποψήφιος εργοδότης σας θελήσει να επιβεβαιώσει ή να πάρει κάποια άποψη για εσάς, τότε θα πρέπει να πείτε “au revoir”στην πιθανότητα πρόσληψής σας.

__4__
Επιλέξτε την καλύτερη παρουσίαση για κάθε περίπτωση. Αν αναζητάτε μία εργασία σε έναν τομέα όπου δεν διαθέτετε ακόμη εμπειρία, μην παρουσιάζετε με χρονολογική σειρά το βιογραφικό σας. Επιλέξτε καλύτερα να αναδείξετε τις ικανότητές σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να παρουσιάσετε μέσα από έναν τέτοιου τύπου σχεδιασμό, τις διαφορετικές εμπειρίες σας καθώς και τις ικανότητές σας.

__5__
Αξιοποιήστε τον εαυτό σας. Μην αντιγράφετε “τυπικά” και “χωρίς σκέψη” τους τίτλους από τα διάφορα πόστα εργασίας που είχατε. Για να δείξετε ότι είστε περισσότερο εξειδικευμένοι από τους “ανταγωνιστές” σας για την συγκεκριμένη θέση εργασίας, είναι προτιμότερο να δείξετε τις διάφορες αρμοδιότητες που είχατε στα πλαίσια της άσκησης της εργασίας σας. Αναφερθείτε σε πραγματικά καθήκοντα και ευθύνες, δώστε νούμερα, ποσοστά αύξησης, κλπ.

__6__
Όχι δικαιολογίες για τα αρνητικά σημεία του βιογραφικού σας
: αποφύγετε αναφορές σε λόγους για τους οποίους φύγατε από την προηγούμενη σας εργασία. Φράσεις όπως: “μεταβίβαση επιχείρησης” “κλείσιμο επιχείρησης” “λόγω κακής συμπεριφοράς του εργοδότη μου” “ή έφυγα για να κερδίσω περισσότερα χρήματα”, δεν έχουν θέση στο βιογραφικό σας.

__7__
Τι κάνατε μέχρι πρόσφατα; Επειδή ένα CV των δύο σελίδων είναι περιορισμένο, είναι αποφύγετε να αναφερθείτε στο σύνολο της επαγγελματικής σας εμπειρίας. Οι υπεύθυνοι πρόσληψης θα ασχοληθούν με ό,τι έχετε κάνει τα τελευταία 10 χρόνια. Κατά συνέπεια συγκεντρωθείτε στα τελευταία 10 χρόνια και αναπτύξτε τα με προσοχή.

__8__
Εστιάστε στους παραλήπτες! Μην στέλνετε το βιογραφικό σας οπουδήποτε! Αν δεν έχετε καθόλου γνώσεις σχετικές με ένα πόστο, μην στέλνετε βιογραφικό. Διαβάστε τις μικρές αγγελίες, επιλέξτε εκείνες που ταιριάζουν περισσότερο στο profil σας και τυπώστε τα βιογραφικά σας!

__9__
Είπαμε CV, όχι μυθιστόρημα! Μην στέλνετε αντίγραφα συστατικών επιστολών και διπλωμάτων. Θα έχετε την ευκαιρία να το κάνετε όταν θα σας το ζητήσουν. Αν σας καλέσουν για συνέντευξη, μπορείτε να τα έχετε μαζί σας, προκειμένου να υποστηρίξετε την υποψηφιότητά σας.

__10__
Παραμείνετε διακριτικοί: πληροφορίες ιδιωτικού χαρακτήρα στο CV, δεν αναφέρονται. Κατά συνέπεια δεν είναι απαραίτητο να αναφερθείτε στην οικογενειακή σας κατάσταση ή στην οικογένειά σας (μητρώνυμο, κλπ).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΕΦΟΠΟΥΛΟΥ

Επιστροφή στα ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ    Επιστροφή στο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Τα κλειδιά ενός αποτελεσματικού CV: μέρος 1ο

__1__
Aποφύγετε τις μεγαλόσχημες διατυπώσεις και “προσωποποι
ήστε” το βιογραφικό σας σημείωμα με βάση τον κάθε υποψήφιο εργοδότη σας. Σε πολλές περιπτώσεις όπου μία επιχείρηση ανακοινώνει μία θέση εργασίας που προσφέρει και δεν έχει κανείς αποτελεσματικότητα, οφείλεται σε αυτό το γεγονός. Κάθε φορά που στέλνετε ένα βιογραφικό σημείωμα τυποποιημένο (μέσω κάποιου φίλου που εργάζεται σε κάποια επιχείρηση και δίνει το βιογραφικό σας, ή κάποιου συμβούλου, κλπ), χάνετε μία σημαντική ίσως ευκαιρία να επαναδιατυπώσετε την παρουσία σας σε σχέση με την συγκεκριμένη θέση εργασίας.

__2__
Να είστε λακωνικοί. Περιορίστε το βιογραφικό σας σε μία ή δύο σελίδες, εκτός κι αν η θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει αφορά πανεπιστήμιο, κέντρο ή εργασία έρευνας, τον χώρο των τεχνών ή των γραμμάτων.

__3__
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι CV: τα σύντομα C.V. και τα αναλυτικά. Τα τελευταία συνήθως απευθύνονται σε εργοδότες που επιθυμούν να γνωρίζουν τα πάντα σε σχέση με εσάς (σπουδές, έρευνες, εκθέσεις, κλπ). Αντίθετα, ορισμένοι εργοδότες προτιμούν να διαβάσουν μία “version” σύντομη του βιογραφικού σας, η οποία θα αναφέρεται στις ικανότητές σας καθώς και σε ό,τι έχετε κάνει σε γενικές γραμμές, προκειμένου να εμβαθύνουν κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Στην περίπτωση που παραγεμίσετε το βιογραφικό σας με άχρηστες πληροφορίες, κινδυνεύετε να μην σας καλέσουν ποτέ...

__4__
Σε ό,τι αφορά τους νέους πτυχιούχους και τους φοιτητές: τοποθετείστε την κατηγορία “Σπουδές-εκπαίδευση” ψηλά στο βιογραφικό σας δίνοντάς της βαρύτητα. Επίσης, αναφερθείτε σε κάποια ειδικά μαθήματα που παρακολουθήσατε κατά την διάρκεια των σπουδών σας.

__5__
Προσπαθήστε να ανακαλύψετε ποιες είναι οι δεξιότητες και οι ικανότητες που ζητά ο υποψήφιος εργοδότης σας και απαντήστε σε αυτές μέσα από το βιογραφικό σας. Αν υστερείτε σε επαγγελματική εμπειρία, δημιουργήστε εναλλακτικές κατηγορίες: “ισχυρά σημεία” ή κάντε μία περιληπτική αναφορά των ικανοτήτων σας, προκειμένου να δώσετε αξία στην υποψηφιότητά σας.

__6__
Να είστε ακριβείς στις επιδιώξεις σας. Αν ας πούμε, πείτε, για το γεγονός ότι σκοπεύετε να εργαστείτε με πλήρη απασχόληση και να παρακολουθήσετε τις σπουδές σας ταυτόχρονα, ορισμένοι εργοδότες θα μειώσουν αυτόματα τους “πόντους” της υποψηφιότητάς σας.

__7__
Χρησιμοποιείστε ουσιαστικά - "οργάνωση και έκδοση εφημερίδας στο Internet", "οργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων". Χρησιμοποιείστε τηλεγραφικό στυλ... δεν γράφετε μυθιστόρημα!

__8__
Χρησιμοποιήστε τις ημερομηνίες προκειμένου να δώσετε βάρος στα σημαντικά στάδια, αντί για εκφράσεις “για έναν χρόνο”.

__9__
Αποφύγετε τα ορθογραφικά λάθη και τα λάθη παρουσίασης. Σε αντίθετη περίπτωση, το CV σας κερδίζει “ένα ταξίδι με όλα τα έξοδα πληρωμένα” για το καλάθι των αχρήστων. Γι' αυτό διαβάστε πολλές φορές, ξανά το βιογραφικό σας. Τα λάθη απροσεξίας δεν διορθώνονται όταν κάνετε την δουλειά αυτή την τελευταίο στιγμή.

__10__
Αν είστε νέοι πτυχιούχοι με λίγη εμπειρία, μπορείτε να αντικαταστήσετε την κατηγορία “επαγγελματική εμπειρία” με αυτήν της εκπαίδευσης, στην οποία μπορείτε να εντάξετε την πρακτική σας άσκηση, τα μαθήματα ή σεμινάρια που έχετε παρακολουθήσει εκτός επίσημου προγράμματος σπουδών, τους στόχους και τα σχέδιά σας.

__11__
Προσαρμόστε τους επαγγελματικούς σας στόχους στην θέση εργασίας, ή αποφύγετε να αναφερθείτε. Οι στόχοι θα σας χρησιμεύσουν στην περίπτωση που θέλετε να τους συνδέσετε με τις ικανότητές σας και την θέση εργασίας που επιδιώκετε. Αποφύγετε εκφράσεις του τύπου “αναζητώ μία θέση εργασίας που να αντιστοιχεί στις σπουδές μου και τις ικανότητές μου”...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΕΦΟΠΟΥΛΟΥ

Επιστροφή στα ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ    Επιστροφή στο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Συνοδευτική επιστολή στο CV ..τι αφορά;


Aποφασίσατε να απαντήσετε σε μία αγγελία...έχετε συντάξει το βιογραφικό σας σημείωμα και είστε έτοιμοι να το στείλετε στην επιχείρηση που σας ενδιαφέρει· μήπως ξεχάσατε κάτι;

Μα βέβαια· την συνοδευτική επιστολή!

Για να δούμε λοιπόν τα μυστικά αυτής της επιστολής...

Αποκωδικοποίηση της θέσης

Πριν να ξεκινήσετε την σύνταξη της συνοδευτικής επιστολής , διαβάστε ξανά προσεκτικά την αγγελία. Αν απαντάτε στα 2 απο τα 3 κριτήρια, μην διστάσετε να στείλετε την υποψηφιότητά σας. Σημειώστε κάθε λέξη-κλειδί στην αγγελία και σημειώστε σε σχέση με αυτήν τα επιχειρήματά σας.

Σύνταξη της επιστολής

Η επιστολή σας θα πρέπει να παρουσιάζεται σαν μία προβολή των ικανοτήτων σας αλλά όχι σαν απλή περιληπτική αναφορά στο βιογραφικό σας. Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει γενικά 3 μέρη:

1ο μέρος: Αφορά την μελλοντική σας επιχείρηση. Εξηγείτε αυτό που γνωρίζετε σχετικά με αυτήν. Η αναφορά σας πρέπει να αφορά τοπ συγκεκριμένο πόστο εργασίας που ενδιαφέρεστε να καταλάβετε. Για ένα πόστο marketing, αναφερθείτε για παράδειγμα, στην θέση της επιχείρησης στην αγορά (το μερίδιό της ). Ολοκληρώστε το μέρος αυτό με μία φράση που θα σας βοηθά να περάσετε στο επόμενο μέρος της επιστολής σας.

2ο μέρος: Σε αυτήν την παράγραφο, πρέπει να αναφερθείτε στις λέξεις-κλειδιά της αγγελίας και να αποδείξετε ότι οι στόχοι σας και οι στόχοι της επιχείρησης ταυτίζονται ή είναι παράλληλοι. Για τον λόγο αυτό, περιγράψτε τις μέχρι τώρα δραστηριότητές σας που συνηγορούν στην επίτευξη αυτών των στόχων· με λίγα λόγια δείξτε στην επιχείρηση ότι είστε το πρόσωπο που ψάχνει.

3ο μέρος: Το “κλείσιμο” μιας επιστολής είναι το πιο εύκολο σημείο της. Υπενθυμίστε ότι η συγκεκριμένη θέση εργασίας αντιστοιχεί στους στόχους σας και ότι επιθυμείτε μία επαφή με τον υπεύθυνο. Τέλος, μην παραγνωρίζετε τους κανόνες ευγενείας...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΕΦΟΠΟΥΛΟΥ

Επιστροφή στα ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ    Επιστροφή στο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Σύνταξη του βιογραφικού (CV)


Για πολλούς και πολλές, η σύνταξη ενός βιογραφικού μοιάζει με ένα μπουκάλι με μήνυμα που ρίχνει ένας ναυαγός στην θάλασσα. “ Άραγε το βιογραφικό μου θα μπορέσει να επιπλεύσει στην επιφάνεια των υποψηφιοτήτων που συγκεντρώνει ένα γραφείο προσωπικού/Ανθρωπίνων Πόρων και οι Σύμβουλοι Επιλογής Προσωπικού;” Τι θα πρέπει να κάνει κανείς προκειμένου να προκαλέσει την προσοχή του παραλήπτη του βιογραφικού, που είναι εξουσιοδοτημένος με την πρώτη επιλογή των υποψηφίων και να τον καλέσει σε συνέντευξη;

Η απάντηση είναι απλή: δεν υπάρχει μυστικό. Ένα βιογραφικό και μία συνοδευτική επιστολή που δίνουν στον παραλήπτη τους, μία εικόνα σαφή και θετική του/της υποψηφίου/ας, παρακινούν για γνωριμία με τον υποψήφιο/α. Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί το σημείο συνάντησης της καριέρας, των δεξιοτήτων και των προσδοκιών για το μέλλον.

Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να απευθύνετε ένα δελτίο προσωπικό και επαγγελματικό, όχι απαραίτητα αντικειμενικό, καθώς αυτό είναι αδύνατο αλλά ειλικρινές. Τελικά, πρέπει να φαίνεστε αυτοί που είστε γιατί κάθε πράξη έχει τις αποδείξεις της.

Επίσης, μην ξεχνάτε πως ο χρόνος ανάγνωσης ενός βιογραφικού σημειώματος κυμαίνεται μεταξύ 15 δευτερολέπτων και 3 λεπτών. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, ο σύμβουλος επιλογής ή ο υπεύθυνος για τις προσλήψεις, κοιτά διαγώνια το βιογραφικό για 30 δευτερόλεπτα, έπειτα το διαβάζει για 1 λεπτό. Κατά συνέπεια, όταν ο υποψήφιος “τρώει” χρόνο από αυτόν που επιλέγει, αυτό μπορεί να είναι εις βάρος του ιδίου.

Ένα βιογραφικό που προετοιμάστηκε και γράφηκε στο πόδι, δεν συγχωρείται και επιπλέον φαίνεται με την πρώτη ματιά. Προσεγγίστε λοιπόν το θέμα “βιογραφικό” μεθοδικά και κυρίως θυμηθείτε πως μπορεί οι συμβουλές και οι απόψεις τρίτων να είναι χρήσιμες, αλλά εσείς είστε οι συντάκτες της συγκεκριμένης εργασίας και εσάς αφορά: άρα, γράφτε το βιογραφικό που σας μοιάζει.

ΣΤΑΔΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΕΦΟΠΟΥΛΟΥ

Επιστροφή στα ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ    Επιστροφή στο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Βιογραφικό σημείωμα και αναζήτηση εργασίας


Το βιογραφικό σημείωμα ή Curriculum Vitae (CV) περιέχει όλες εκείνες τις πληροφορίες που αφορούν στα προσωπικά στοιχεία , στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική εμπειρία ενός ατόμου.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιούμε το γιατί στέλνει κανείς βιογραφικό σημείωμα, προκειμένου να κατανοήσουμε το περιεχόμενο που αυτό θα πρέπει να έχει.

Μα, ακριβώς επειδή το να προσεγγίσει κανείς έναν εργοδότη δεν είναι τόσο απλό, το βιογραφικό σημείωμα είναι το μέσο που έχει στην διάθεσή του ο υποψήφιος προκειμένου να κάνει γνωστά τα προσόντα του.

Κατά συνέπεια, συντάσσοντας ένας βιογραφικό σημείωμα, πρέπει να έχουμε σαν στόχο, να μπορέσουμε να δώσουμε σε αυτόν που το διαβάζει, μία πλήρη και σαφή εικόνα των γνώσεων και των ικανοτήτων μας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και η σύνταξη της συνοδευτικής επιστολής καθώς η επιστολή αυτή είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για τις προσλήψεις.

Βέβαια, δεν αρκεί ένα προσεγμένο βιογραφικό και μία καλά συνοδευτική επιστολή για να σας επιλέξουν αλλά το κατά πόσο οι γνώσεις μας και τα προσόντα μας καλύπτουν τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης αλλά και η γενικότερη παρουσία μας κατά την συνέντευξη επιλογής.

Ωστόσο, το βιογραφικό μας σημείωμα είναι ο πρώτος μας διαπραγματευτής με τον υποψήφιο εργοδότη και μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις , ώστε να δώσουμε συνέντευξη με ευνοϊκότερους όρους.

Για όσους αναζητούν εργασία, είναι απαραίτητο να έχουν συντάξει το πλήρες βιογραφικό σημείωμά τους που να καλύπτει τις περισσότερες περιπτώσεις, σε ηλεκτρονική μορφή. Κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε θέσης εργασίας ή της επιχείρησης, μπορούμε να διαφοροποιούμε και να προσαρμόζουμε το βιογραφικό μας σημείωμα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΕΦΟΠΟΥΛΟΥ

Επιστροφή στα ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ    Επιστροφή στο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Πώς να ανανεώσετε το βιογραφικό σας

Στο επίπεδο και στο μέτρο που οι εμπειρίες σας ανανεώνονται, οι γνώσεις και οι δεξιότητές σας εμπλουτίζονται, το βιογραφικό σας σημείωμα θα πρέπει να εξελίσσεται μαζί σας!

Υπάρχουν όμως ορισμένες παγίδες που καλό θα ήταν να αποφύγετε σε αυτήν την ανανέωση του βιογραφικού σας σημειώματος:

Αποφύγετε λοιπόν ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει γέλια ή να προδιαθέσει αρνητικά τον παραλήπτη του βιογραφικού σας.

Μην ξεχνάτε πως το βιογραφικό σημείωμα δεν είναι έγγραφο “στατικό”. Δεν συντάσσεται λοιπόν μία φορά κι έξω...

Είναι καλό να αποφύγετε να δημιουργήσετε νέες κατηγορίες πάνω στο παλιό μοντέλο του βιογραφικού σας σημειώματος. Γιατί; Μα ακριβώς επειδή κινδυνεύετε να φτιάξετε ένα συνονθύλευμα, ένα “ patchwork ” πληροφοριών που δεν θα δώσει επιπλέον μία εικόνα ομοιογενή του εαυτού σας.

Τι κάνετε λοιπόν;

Μία από τις πλέον αποτελεσματικές τεχνικές είναι να το ξεκινήσετε πάλι από το μηδέν: να πάρετε δηλαδή βήμα-βήμα, επίπεδο-επίπεδο, την κατασκευή του βιογραφικού σας.

Αρχίστε λοιπόν κάνοντας απολογισμό, προσωπικό και επαγγελματικό, στην συνέχεια καθορίστε τον προσεχή σας επαγγελματικό στόχο. ΤοCV σας πρέπει να μπορεί να αναδείξει τα ατού σας, τις εμπειρίες σας, τα διπλώματα ή τα πτυχία σας, τα οποία θα σας επιτρέψουν να επιτύχετε επαγγελματικά.

Πρόκειται λοιπόν για μία εκ νέου αντίληψη του βιογραφικού σας. Κατά συνέπεια, αποφύγετε να προσθέσετε κάποιες γραμμές στο βιογραφικό σας. Κι αυτό γιατί ακόμη κι αν αυτό που έχετε να προσθέσετε είναι ένας τίτλος σπουδών, είναι πιθανό η οπτική γωνία κάτω από την οποία θα δείτε την αξία της εκπαίδευσής σας συνολικά να έχει αλλάξει ή πάλι να έχουν εξελιχθεί οι επαγγελματικοί σας στόχοι.

Δίνοντας αυτόν τον χρόνο για την αναθεώρηση του βιογραφικού σας, δίνετε χρόνο στην καριέρα σας!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΕΦΟΠΟΥΛΟΥ

Επιστροφή στα ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ    Επιστροφή στο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

  1. http://www.skywalker.gr/greek/biografiko.htm (Ακολουθούν οι πληροφορίες που περιέχει αυτή η διεύθυνση)    Προηγούμενο / Previous

 

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Τι είναι το βιογραφικό σημείωμα:
Είναι μία περίληψη - παρουσίαση των στοιχείων ταυτότητας, επικοινωνίας, μόρφωσης, γνώσης, εμπειρίας, ικανοτήτων και συμπεριφορών ενός ατόμου. Συχνά παρουσιάζεται με τα αρχικά C.V. που αντιστοιχούν στις λατινικές λέξεις “curriculm vitae” που σημαίνουν “περίληψη ζωής”. Για αυτούς που αναζητούν κάποια θέση εργασίας η αποστολή βιογραφικού αποτελεί ευκαιρία για γραπτή παρουσίασή τους σε ενδεχόμενο μελλοντικό εργοδότη.

 

Τι δεν είναι το βιογραφικό σημείωμα:
Δεν είναι διαφημιστικό φυλλάδιο, αίτηση για πρόσληψη, μέσο παραπλάνησης ή εξαπάτησης, αυτοβιογραφία, ή άσκηση ταπεινότητας.

 

Τι εξυπηρετεί το βιογραφικό σημείωμα στην αναζήτηση εργασίας:
Είναι ένα μέσο προβολής του εαυτού μας ως ανθρώπινου πόρου, σε δυνητικούς ενδιαφερόμενους για την αξιοποίηση του πόρου αυτού. Βοηθάει, δηλαδή, αυτούς που αναζητούν υπαλλήλους ή/και συνεργάτες να αξιολογήσουν αρχικά τους υποψήφιους με το αντίστοιχο επιθυμητό μοντέλο.
Θεωρητικά, κάθε διεκδίκηση θέσης απαιτεί ιδιαίτερο βιογραφικό σημείωμα, κατάλληλα γραμμένο για την περίσταση. Πρακτικά, αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά αν δεν τηρείται αρχείο των απεσταλμένων βιογραφικών σημειωμάτων.

 

Πριν τη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος:
Πριν φτάσουμε στη δομή και τη σύνταξη ενός κατάλληλου βιογραφικού σημειώματος πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχουμε ξεκαθαρίσει τις απόψεις μας σε μερικά βασικά ερωτήματα:

1. Τι θέλω να γίνω όταν “μεγαλώσω”;
2. Τι μπορώ να γίνω όταν “μεγαλώσω”;
3. Τι προσδοκώ από την επόμενη (ή πρώτη) εργασία μου;
4. Ποια είναι τα δυνατά μου σημεία;
5. Ποια είναι τα αδύνατα σημεία μου;
6. Ποιο είναι το ιδιαίτερα ισχυρό μου πλεονέκτημα;
7. Πόσο συμβατά είναι όλα τα παραπάνω με την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας;
8. Ποιες είναι οι τάσεις στην αγορά εργασίας ή πιο απλά “προς τα πού τραβάει η αγορά”;

Εάν οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δεν είναι εφικτές, προσπαθήστε να απαντήσετε σε όσα περισσότερα μπορείτε. Αν δεν μπορέσετε να απαντήσετε ούτε σε μία, καλύτερα να αναζητήσετε εργασία από αυτές που δεν απαιτούν υποβολή βιογραφικού, αλλά μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια αυτή έστω, και για μελλοντική χρήση.

 

Περιεχόμενα του βιογραφικού σημειώματος:
Η μορφή ενός αποδεκτού βιογραφικού σημειώματος δεν καθορίζεται από απόλυτη τυποποίηση αλλά μάλλον από το έθιμο της παράθεσης των πληροφοριών με ορισμένη σειρά. Ωστόσο σημαντικό στοιχείο του είναι το προσωπικό στυλ που αντικατοπτρίζει την ιδιοσυγκρασία του περιγραφόμενου.
Σύμφωνα με τα κυριαρχούντα μοντέλα στο βιογραφικό σημείωμα μπορούν να περιλαμβάνονται οι παρακάτω ενότητες:

1. Ατομικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, στοιχεία ταυτότητας)
2. Στοιχεία επικοινωνίας (πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμοί τηλεφώνου, e-mail, ώρες κατάλληλες για επικοινωνία)
3. Σπουδές (τίτλοι, έτη απόκτησης, διάρκεια σπουδών, βαθμός πτυχίου, εκπαιδευτικά ιδρύματα). Η σειρά εγγραφής μπορεί να είναι αντίστροφη χρονική ή κατά σημαντικότητα τίτλου. Η ενότητα των σπουδών πρέπει να αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όπου απουσιάζει σημαντική επαγγελματική εμπειρία. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αναφέρονται μαθήματα ή θέματα σχετικά με το αντικείμενο της επιδιωκόμενης θέσης εργασίας, ακόμα και το αντικείμενο και ο βαθμός της πτυχιακής εργασίας.
4. Επαγγελματική εμπειρία (χρονικό διάστημα απασχόλησης, θέση, καθήκοντα, εργοδότης, αιτία αποχώρησης). Οι φάσεις της επαγγελματικής εμπειρίας πρέπει να αναφέρονται ομοιόμορφα ξεκινώντας από την πρόσφατη και περιλαμβάνοντας σχετικές ή άσχετες απασχολήσεις ακόμα και για μικρά διαστήματα.
5. Επιμόρφωση (σεμινάρια, ενημέρωση, εκπαίδευση, συνέδρια, ημερίδες, παρουσιάσεις κλπ)
6. Γενικές πληροφορίες (ξένες γλώσσες, γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή, άδεια οδήγησης, χρήση μηχανών γραφείου, άλλες δεξιότητες)
7. Επιστημονικές εργασίες (αν υπάρχουν)
8. Ερασιτεχνικές ασχολίες ή/και κοινωνική δραστηριότητα (χόμπι, συμμετοχή σε συλλόγους - σωματεία, συμμετοχή σε μεγάλες δραστηριότητες, εθελοντική προσφορά)

 

Παρουσίαση βιογραφικού σημειώματος:
Ευτυχώς ή δυστυχώς, το βιογραφικό σημείωμα κρίνεται αρχικά από την εμφάνισή του. Για να βοηθήσετε τους παραλήπτες του να προχωρήσουν σε ανάγνωσή του, φροντίστε να πληροί κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές:

1. Εμφάνιση λιτή και επιμελημένη: Φύλλα χαρτιού Α4 λευκά, περιθώρια στις σελίδες, σταθερά διαστήματα, στοίχιση σειρών, ευθυγραμμισμένα τα ισότιμα κείμενα, ενιαία εμφάνιση και ταξινόμηση στοιχείων, είτε το κείμενο είναι δακτυλογραφημένο, είτε χειρόγραφο. Μην κάνετε οικονομία στο χαρτί και αποφύγετε εκτυπώσεις διπλής όψης και κακής ποιότητας φωτοτυπίες.
2. Πληρότητα και συντομία: Το κείμενο πρέπει να καταλαμβάνει την ελάχιστη δυνατή έκταση. Συνήθως, αυτό που ονομάζουμε “σύντομο βιογραφικό σημείωμα” δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο σελίδες. Από την άλλη, πρέπει να είναι πλήρες και περιεκτικό, περιλαμβάνοντας και τις “σημαντικές λεπτομέρειες” που αφορούν τη συγκεκριμένη θέση, ή που δημιουργούν το συγκριτικό σας πλεονέκτημα.
3. Συνοχή και σαφήνεια: Ακολουθήστε τη χρυσή συνταγή “παράγραφος και θέμα” και αναπτύξτε μόνο τα απαραίτητα, φροντίζοντας να ακριβολογείτε. Επιλέξτε ενιαία μέθοδο παράθεσης των στοιχείων, είτε κατά αντίστροφη ή κανονική χρονολογική σειρά, είτε κατά σειρά σπουδαιότητας. Επειδή η τελευταία κρύβει κινδύνους υποκειμενισμού και μπορεί να προκαλέσει άβολες συζητήσεις στη συνέντευξη, χρησιμοποιήστε την μόνο αν είστε σίγουροι γι’ αυτήν και τον εαυτό σας.

 

Προσπαθήστε να αποφύγετε:
Όπως τα περισσότερα πράγματα στον κόσμο, η σύνταξη βιογραφικού σημειώματος έχει τις “κακοτοπιές” της. Μέσα σ’ αυτές ξεχωρίζουμε:

1. Πολλές λεπτομέρειες που προσθέτουν μόνο κόπωση
στον αναγνώστη.
2. Στοιχεία που θεωρούμε σημαντικά και μας ψυχωφελούν, αλλά αφήνουν αδιάφορο και ίσως “σκεπτικό” τον δυνητικό εργοδότη.
3. Ο πειρασμός διόγκωσης των πραγματικών μας επιτευγμάτων, που απ’ τη μια δημιουργεί σαθρότητα σχέσεων, από την άλλη μπορεί να μας φέρει σύντομα σε δύσκολη θέση.
4. Αναφορά σε οικονομικές απαιτήσεις, που προσανατολίζουν τον αξιολογητή μας πριν μας αντικρίσει.

5. Τα περιττά καλλιτεχνήματα που προσθέτουν στη γενική αισθητική αυτού του κόσμου, αλλά όχι στην ποιότητα του βιογραφικού μας σημειώματος.
6. Αντιγραφή του βιογραφικού σημειώματος κάποιου άλλου, ειδικά άν ξεχάσουμε να αλλάξουμε τα ατομικά στοιχεία.
7. Η χρήση συντομογραφιών, που αναδεικνύουν την ευρύτητα της γνώσης σας και εκνευρίζουν όσους δεν τη μοιράζονται μαζί σας.

 

Διάγραμμα βιογραφικού σημειώματος:

Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο

Ατομικά Στοιχεία
Ημερομηνία γέννησης / ηλικία
Διεύθυνση κατοικίας
Οικογενειακή κατάσταση
Στρατιωτικές υποχρεώσεις

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Αριθμοί τηλεφώνου και fax
Ταχυδρομική διεύθυνση
E-mail
Personal web page

 

Εκπαίδευση
Ημερομηνίες αποφοίτησης
Εκπαιδευτικά ιδρύματα
Διάρκεια σπουδών
Τίτλοι σπουδών
Βαθμοί

 

Επαγγελματική εμπειρία
(αρχίζοντας από την τελευταία)
Χρονολογία - Διάστημα απασχόλησης
Εργοδότης
Τίτλος και περιγραφή θέσης
Αιτία αποχώρησης

 

Επιμόρφωση
Χρονολογία
Θέμα σεμιναρίου, ημερίδας, παρουσίασης, συμποσίου, συνεδρίου
Φορέας που διοργάνωσε

 

Ξένες Γλώσσες
Ημερομηνίες πιστοποιήσεων
Ξένες γλώσσες
Επίπεδο γνώσης (αντιλαμβάνομαι, μέτρια, καλά, πολύ καλά, άριστα, δεύτερη)

 

Γενικά - Διάφορα
Γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή
Χρήση μηχανών γραφείου ή άλλων μηχανημάτων
Άδειες οδήγησης
Διάφορες γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες

 

Επιστημονικές Εργασίες
Χρονολογίες
Τίτλοι
Φορέας που υποβλήθηκε
Περιγραφή περιεχομένων

 

Ερασιτεχνικές Ασχολίες - Κοινωνική Δραστηριότητα
Χόμπι
Συμμετοχή σε ειδικές δραστηριότητες
Εθελοντική δράση
Ευρύτερη κοινωνική προσφορά (όχι οικονομική)

Γράψτε μου τη γνώμη σας / Any comments?

Αρχική Σελίδα / Home
Περιεχόμενα / Contents
Πάνω / Top
                                   27.III.2001 - Κατερίνα Σαμαρά - Ανέστης Α. Σταυρίδης