Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ












Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



ΚΟΛΟΚΥΘΟΛΕΛΟΥΔΑ («ΨΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ»)


ΥΛΙΚΑ

Πρωί - πρωί με την δροσιά μαζεύουμε απ' τον κήπο μας κολοκυθολέλουδα .
Ελαιόλαδο Λυσσαρέας (για το τηγάνισμα)
Αλάτι  -  πιπέρι
Για το κουρκούτι: αλεύρι, νερό,  2 αυγά   1 λεμόνι


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Παρασκευάζουμε κουρκούτι (χυλό με νερό και αλεύρι όπως τον χυλό για τις τηγανίτες): Ρίχνουμε σε μικρή λεκάνη αλεύρι, τον χυμό του λεμονιού και τα δύο αυγά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο νερό ώστε το κουρκούτι να μην είναι πηκτό.
Καθαρίζουμε τα κολοκυθολούλουδα(αφαιρούμε τον Ύπερο και τον μίσχο με τα αγκαθάκια)
Έχουμε έτοιμο στην φωτιά το τηγάνι με ελαιόλαδο Λυσσαρέας. Πλένουμε τα κολοκυθολούλουδα και τα αλατο - πιπερώνουμε. Τα βουτούμε στο κουρκούτι. Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε με κεψέ (τρυπητή κουτάλα) και τα τοποθετούμε σε πιατέλα  πάνω σε απορροφητικό χαρτί (να απορροφήσει το περιττό λάδι).



ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ


ΥΛΙΚΑ

1  κιλό  φρέσκα κολοκυθάκια
  2     αυγά
  200   γραμμ. φέτα
  Δυόσμο απ' τον κήπο
 1 φλιτζάνι φρυγανιά
     (ή ξερό ζυμωτό ψωμί)
 Ελαιόλαδο Λυσσαρέας ,
 1 κουταλιά αλεύρι
  πιπέρι  -  αλάτι


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια (σε τρίφτη του κρεμμυδιού). Τα αφήνουμε στο σουρωτήρι με λίγο αλάτι να μείνουν μια ώρα. Κατόπιν τα στύβουμε καλά και τα τοποθετούμε σε μικρή λεκάνη.

Χτυπάμε τα αυγά, τα ρίχνουμε στην λεκάνη με τα τριμμένα κολοκυθάκια. Τρίβουμε την φέτα σε χοντρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τα ρίχνουμε στην λεκάνη. Προσθέτουμε την φρυγανιά, το αλεύρι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε το μίγμα. Το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.. Μετά από μία - δύο ώρες πλάθουμε τους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο.
Τους βγάζουμε με κεψέ (τρυπητή κουτάλα). Τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί (χαρτί κουζίνας) για να απορροφηθεί το περιττό λάδι απ' το τηγάνισμα.