Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Robert BOYLE

 

Κατά τη δεκαετία του  1660,  ο Ιρλανδός Robert Boyle, Ρόμπερτ Μπόιλ, δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτερος από τον Νεύτωνα, εργάζεται ερευνητικά στην Αγγλία, και έχει ήδη γίνει αποδεκτός ως ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές της γενιάς του.

Τα δύο μεγάλα πάθη της ζωής του είναι η χριστιανική θρησκεία και η πειραματική έρευνα.

 

 

1657. Η αντλία κενού.

File:Boyle air pump.jpgΤο 1657 ο Robert Boyle είναι 30 ετών όταν μαθαίνει για τα πειράματα του Otto von GUERICKE  και την αντλία κενού και με τη βοήθεια του χαρισματικού  Robert Hooke , φτιάχνει μια βελτιωμένη αντλία κενού και ερευνά λειτουργία του ΚΕΝΟΥ. Αποδεικνύει  με πείραμα ότι «σε κενό αέρος όλα τα σώματα πέφτουν ταυτόχρονα» και ότι ο Γαλιλαίος είχε δίκιο. Απέδειξε επίσης ότι «στο κενό ο ήχος δεν διαδίδεται» ενώ «η δράση των ηλεκτρικών δυνάμεων λειτουργεί ανεμπόδιστα».

 

Ένας «Αβραάμ» της Χημείας.

Ο Robert Boyle ήταν ο πρώτος στοχαστής που αποσαφήνισε την File:The Sceptical Chymist.jpgέννοια ΧΗΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ υποστηρίζοντας ότι οι διάφορες ΟΥΣΙΕΣ  είναι ενώσεις χημικών στοιχείων καθώς και ότι η διάσπαση μιας ουσίας θα μπορούσε να δώσει χημικό στοιχείο.

Είναι ο σημαντικότερος ίσως «προπάτωρ» της αγέννητης ακόμα Χημείας η οποία έναν περίπου αιώνα μετά τον θάνατό του θα κάνει την εμφάνισή της στο προσκήνιο του ευρωπαϊκού στοχασμού .   ΤΟ 1661 κυκλοφόρησε το βιβλίο του The Sceptical Chemist. Οι ιστορικοί της Επιστήμης εκτιμούν ότι η εμφάνιση του βιβλίου αυτού αρχίζει η μετατροπή της Αλχημείας σε «κάτι άλλο» που θα οδηγήσει στη Χημεία.

 

Νόμος των αερίων.

Το 1662 , είναι  33 ετών,  όταν  διαπιστώνει ερευνητικά ότι κατά την εκτόνωση του ΑΕΡΑ ,

 

 

 

 

 

 

 


καθώς αυξάνεται ο όγκος του , η πίεση του ελαττώνεται - όχι με τυχαίο τρόπο αλλά - έτσι ώστε η τιμή του να είναι  αντιστρόφως ανάλογη του όγκου,  ή, με άλλα λόγια,  ότι το «γινόμενο της πίεσης του αέρα  επί τον όγκο του να διατηρείται σταθερό» .

 

Διάγραμμα με τα πειραματικά

δεδομένα του Boyle

Την πίεση του αέρα τη μετράει με το ύψος στήλης υδραργύρου και τον όγκο σε κυβικά εκατοστά

 

Immagine:Legge di Boyle dati originali.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Το ίδιο διαπιστώνει και κατά τη συμπίεση του αέρα  και οδηγείται έτσι στον  πρώτο πειραματικό νόμο γι αυτά τα φαινόμενα.

Στην εργασία του χρησιμοποιεί δύο όμοια δοχεία και μία βαλβίδα. Αρχικά ο αέρας βρίσκεται μόνο στο ένα δοχείο και η πίεσή του μετριέται με ύψος στήλης υδραργύρου. Στη συνέχει ανοίγει τη βαλβίδα ο αέρας καταλαμβάνει διπλάσιο όγκο και με το νέα ύψος της υδραργυρικής στήλης διαπιστώνεται ότι η πίεση είναι μισή από την προηγούμενη

 

Σε άλλο πείραμα ενδιαφέρεται για τον αέρα που βρίσκεται κλεισμένος στο ένα σκέλος

Του υιοειδούς δοχείου και καταγράφει κάθε φορά τις αντίστοιχες τιμές της πίεσης με βάση το ύψος της υδραργυρικής στήλης και δημιουργεί τη γραφική παράσταση με τις τιμές της πίεσης και τις τιμές του αντίστροφου του όγκου 1/V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ο γιος του ιερωμένου και ο αριστοκράτης.

Με σαφείς τις διαφορές την κοινωνικής προέλευσης, οι δύο Βρετανοί συνονόματοι, ο αριστοκράτης  Robert Boyle γεννημένος στο Lismor Castle

 της νότιας Ιρλανδίας και ο έξι χρόνια μικρότερος 

Robert Hooke  - ο οποίος διετέλεσε και βοηθός του – γεννημένος στο νήσο του Wight στα νότια της Αγγλίας , συναντήθηκαν στην Οξφόρδη, φόρεσαν και οι δύο περούκα, συνεργάστηκαν, διαφώνησαν, πήραν μέρος στην Οργάνωση του Royal Society - o Boyle ως ιδρυτικό μέλος, ο Hooke ως Curator of Experiments  αλλά και ως Γενικός Γραμματέας αργότερα - 

έμειναν στην ιστορία της νεογέννητης επιστήμης του 17ου αιώνα, στη φάση που έχει χαρακτηριστεί  Επιστημονική Επανάσταση.  

                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.