Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

 

Wilhelm WEBER

 

 

Γεννημένος το 1804 στο Wittenberg της Σαξονίας, με μπαμπά καθηγητή Θεολογίας, ο Wilhelm Eduard Weber -Βίλχελμ File:Wilhelm Eduard Weber II.jpgΕντβαρντ Βέμπερ- ενδιαφέρθηκε αρχικά για την ακουστική και δημοσίευσε πολλές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά αλλά και σε περιοδικά για μουσική.

Το 1833,  σε συνεργασία με τον Gauss,  κατασκεύασε τον πρώτο ηλεκτρικό τηλέγραφο με τον οποίο συνδέθηκε το αστεροσκοπείο με το ινστιτούτο φυσικής του Göttingen.

Ένα από το πιο σημαντικά έργα του ήταν ο Άτλας του γήινου μαγνητισμού Atlas des Erdmagnetismus τον οποίο παρουσίασε το 1840, έχοντας μελετήσει τον Μαγνητισμό σε συνεργασία με τον 27 χρόνια μεγαλύτερό του «δάσκαλο» Karl Friedrich Gauss .

Πέθανε στα 87 του χρόνια στο Göttingen και ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο της πόλης το ίδιο στο οποίο αργότερα θα ενταφιάζονταν και άλλοι μεγάλοι φυσικοί όπως ο Max Planck  και ο  Max Born

 

File:Goe.Gauss.Weber.Denkmal.Wall.Bürgerstr.detail.03.Seite.JPGO Weber και ο Gauss. Άγαλμα στο Göttingen

 

Η μονάδα Weber

To 1902 o  Ιταλός Giorgi πρότεινε μια λίστα από μονάδες μέτρησης για τις έννοιες του ηλεκτρομαγνητισμού. Ανάμεσά τους και το 1 Weber - ένα βέμπερ, συμβολίζεται με 1 Wb -  ως μονάδα μέτρησης της μαγνητικής ροής. Το όνομα της προτεινόμενης μονάδας ήταν το όνομα του Γερμανού φυσικού Wilhelm WEBER, ο οποίος είχε πεθάνει έντεκα χρόνια πριν. Το ένα βέμπερ ορίστηκε ίσο με το γινόμενο του ενός Volt επί το ένα δευτερόλεπτο.

Ο ορισμός της νέας μονάδας θεμελιώθηκε στον νόμο της επαγωγής Ε = ΔΦ/Δt.

 Εφόσον η τιμή μιας  μαγνητικής ροής που διαπερνά την επιφάνεια  μιας σπείρας μεταβληθεί σε ένα δευτερόλεπτο τόσο ώστε η  σπείρα να γίνεται πηγή ηλεκτρεγερτικής δύναμης ενός βολτ,

η τιμή αυτή της μαγνητικής ροής ονομάζεται ένα βέμπερ.

 

 

Ο Ernst Heinrich Weber – Ερνστ Χάινριχ Βεμπερ - ο οποίος διατύπωσε – σε συνεργασία με τον φυσιολόγο Gustav Fechner – τον νόμο για τη σχέση υποκειμενικής αντίληψης και αντικειμενικών στοιχείων για τον ήχο ήταν ο εννέα χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του Wilhelm Eduard WEBER.