Ο ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ      

http://users.sch.gr/kontaxis

 

Τα μαθήματα


Αγορά Εργασίας 

 

Παιδαγωγικά Θέματα

 

Ευκαιρίες

Νέα από τα σχολεία

Εκδηλώσεις

Εργαστήρια

Τεχνικός Πολιτισμός

Χρήσιμες Συνδέσεις

      Εκπαίδευση στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ευρω - Μεσογειακό διήμερο

Εκπαίδευση στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – ο ρόλος των Πολυτεχνείων, των μηχανικών και της «βιομηχανίας»

 23 & 24 Φεβρουαρίου 2010

 

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών

Ακαδημίας 7, Αθήνα, Αίθουσα Συνεδριάσεων ΕΡΜΗΣ, 6ος όρ.

 

Πληροφορίες:

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων ΤΕΕ, Τηλ: 210 – 3291362, Fax: 210 – 3291353

 

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προκειμένου να συμβάλει στον εθνικό διάλογο και τη συναφή προσπάθεια για την αλλαγή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αξιοποιεί το Ευρω – Μεσογειακό πρόγραμμα ELAICH “Educational linkage approach in cultural heritage” και πραγματοποιεί ήδη από το Νοέμβριο και ολοκληρώνει το Φεβρουάριο ένα πειραματικό πρόγραμμα μαθήματος σε μαθητές της Β’ Λυκείου σε συνεργασία με τη Β’ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Λύκεια Παπάγου, Χολαργού και Νέου Ψυχικού  για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς διάρκειας 60 ωρών, που συνίσταται σε θεωρητικό μάθημα, εξέταση παραδειγμάτων, συζήτηση, επίδειξη υπολογιστικών, εργαστηριακών και επί τόπου μη καταστροφικών μεθόδων εξέτασης, καθώς και επί τόπου επιστημονικές επισκέψεις σε μνημεία – μουσεία και εικονικές περιηγήσεις σε ιστορικές πόλεις και σύνολα.

 

Στο πειραματικό αυτό διεπιστημονικό πρόγραμμα μετέχουν καθηγητές από τις Σχολές του ΕΜΠ (Θ. Τάσιος, Ε. Βιντζηλαίου, Κ. Σπυράκος, Κ. Συρμακέζης – Σχ. Πολιτικών Μηχανικών), (Ε. Μαΐστρου, Δ. Ζήβας, Μ. Μπίρης, Γ. Μαρίνου – Σχ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών), (Α. Μοροπούλου, Σχ. Χημικών Μηχανικών, η οποία και συντονίζει το πρόγραμμα από πλευράς ΕΜΠ), ΥΠΠΟ (Τ. Τανούλας, Κ. Καρανάσος, Ε. Παπακωνσταντίνου, Β. Μπιζάκη, Ε. Κασσωτάκη, Κ. Παπαγγελή, Α. Μιλτιάδου), ΙΜΕ (Γ. Καρύγιαννης), αλλά και από σημαντικά Πανεπιστήμια του Ευρω – μεσογειακού χώρου (A. Lobovikov - Technion Institute of Technology, R. Van Grieken – University of Antwerp, G. Biscontin – University Ca Foscari of venice, J. Cassar – University of Malta).      

 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και συνδιοργανώνουν, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συνεργασίας EuropeAid της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 23 & 24 Φεβρουαρίου 2010 το Ευρω–μεσογειακό διήμερο με τίτλο “Εκπαίδευση στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – ο ρόλος των Πολυτεχνείων, των μηχανικών και της «βιομηχανίας»” στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ακαδημίας 7, Αίθουσα Συνεδριάσεων ΕΡΜΗΣ, 6ος όρ.).  

 

Σκοπός του διημέρου είναι η ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου των ανωτέρω φορέων στην εκπαίδευση σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Εγγραφές 9:00 – 9:30

Εναρκτήρια Συνεδρία: 9:30 – 11:30

Χαιρετισμό θα απευθύνουν από την πλευρά των διοργανωτών οι: Κ. Μουτζούρης, Πρύτανης ΕΜΠ, Ι. Αλαβάνος, Πρόεδρος ΤΕΕ, Κ. Μίχαλος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ και Α. Μπουράτσης, Δ/ντής Δ/νσης F “Θεματικά προγράμματα» της Δ/νσης EuropeAid της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έχουν κληθεί να χαιρετίσουν και να κηρύξουν την έναρξη οι αρμόδιοι Υπουργοί, καθώς και να χαιρετίσουν εκπρόσωποι των κομμάτων. Εναρκτήριες ομιλίες θα κάνουν οι: Α. Μοροπούλου, Καθ. ΕΜΠ, συντονίστρια του ευρω-μεσογειακού προγράμματος ELAICH στην Ελλάδα και η A. Lobovikov, Καθ., Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion, συντονίστρια του ευρω-μεσογειακού προγράμματος ELAICH στον ευρω-μεσογειακό χώρο.

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης 11:30 – 13:30

Αποτίμηση και προοπτικές του ελληνικού πειραματικού σεμιναρίου ELAICH

            Θα μετάσχουν οι: Θ. Τάσιος, Ομ. Καθ. ΕΜΠ (μήνυμα), Ε. Βιντζηλαίου, Καθ. ΕΜΠ, Ε. Μαΐστρου, Καθ. ΕΜΠ, Ε. Παπακωνστίνου, ΥΣΜΑ – Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού, Εμ. Χανιωτάκης, ΤΙΤΑΝ Α.Ε., Α. Γεωργιάδου, Δρ., Σχολική Σύμβουλος Β’βαθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, Εκπρόσωποι των μαθητών του 1ου Λυκείου Παπάγου, 1ου Λυκείου Ν. Ψυχικού, 2ου Λυκείου Χολαργού που συμμετείχαν στο ελληνικό πειραματικό σεμινάριο ELAICH, Π. Μπίστα, Δρ., Δ/ντρια 1ου Λυκείου Παπάγου. 

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης 14:30 – 16:30

Συνεργασία EUROMED: Η συμβολή των Πολυτεχνείων, των μηχανικών και της βιομηχανίας στην εκπαίδευση των πολιτών στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου. Το παράδειγμα του εκπαιδευτικού ευρωπαϊκού προγράμματος ELAICH “Educational Linkage Approach In Cultural Heritage”.

Θα μετάσχουν οι: G. Biscontin, Καθ., Πανεπιστήμιο Βενετίας, J. Cassar, Καθ., Πανεπιστήμιο Μάλτας, R. Van Grieken, Καθ., Πανεπιστήμιο Αμβέρσας, Δρ. Φουντουκάκος, τ. Πρόεδρος ΕΒΕΑ, Ρ. Κρεστενίτη – Στ. Πάγκαλος, Εκπρόσωποι της ΜΕ θεμάτων Παιδείας ΤΕΕ, Β. Χανδακάς, τ. Γεν. Δ/ντής Υπουργείου Πολιτισμού, Εκπρόσωπος της ΜΕ θεμάτων Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΤΕΕ, Εκπρόσωπος της ΜΕ θεμάτων Ευρωπαϊκών, Διμερών και Διεθνών Σχέσεων ΤΕΕ.

 

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010

Εναρκτήρια Συνεδρία 9:00 – 10:30

Έχουν κληθεί να απευθύνουν χαιρετισμό οι αρμόδιοι Υπουργοί. Εναρκτήριες ομιλίες θα κάνουν οι Α. Μοροπούλου, Καθ. ΕΜΠ και η Σ. Αυγερινού, Καθ. ΕΜΠ, Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Διεθνούς ICOMOS.

Συνεδρίες Ι & ΙΙ 10:30 – 12:30

Προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας - εκπαιδευτικές προοπτικές για την προστασία της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στα:

- Αναπτυξιακή συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Αγια – Σοφιά ως υπόδειγμα ολοκληρωμένης διεθνούς διεπιστημονικής πρότασης προστασίας. Προετοιμασία του σεμιναρίου ELAICH.

- Αναπτυξιακή συνεργασία Ελλάδας – Σερβίας για την προστασία της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς – «Διαδρομές» στα Βυζαντινά μοναστήρια της Σερβίας.

Επιστημονικές παρουσιάσεις κοινής έρευνας από:   

- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου – Ινστιτούτο για την Προστασία των Πολιτιστικών Μνημείων της Σερβίας

- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Βοσπόρου

Προσκεκλημένοι ομιλητές:

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου για την προστασία των Πολιτιστικών Μνημείων της Σερβίας

Εκπρόσωπος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου

M. Erdik, Καθ., Πανεπιστήμιο Βοσπόρου

E. Durukal, Αν. Καθ., Πανεπιστήμιο Βοσπόρου

 

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης      12:30 – 14:30

EUROMED: Διάχυση αποτελεσμάτων  

 

Θα μετάσχουν οι: S. Van Dam, Εταίρος του προγράμματος EUROMED ELAICH, G. Biscontin, Εταίρος του προγράμματος EUROMED ELAICH, Α. Παναγιωταρέα, Αν. Καθ. Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Α. Λούβη, Γενική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Ά. Δεληβοριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Β. Οικονομόπουλος, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών, Εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Συμπεράσματα 15:30 – 16:30

Συντονίζουν οι: Ε. Τσέγκος, Μέλος ΔΕ/ΤΕΕ, Δρ. Φουντουκάκος, τ. Πρόεδρος ΕΒΕΑ, Α. Μοροπούλου, Καθ. ΕΜΠ, A. Lobovikov, Καθ., Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion.

 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • Ι. Αλαβάνος, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
  • Κ. Μουτζούρης, Καθ., Πρύτανης Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
  • Δρ. Φουντουκάκος, τ. Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών
  • Α. Μοροπούλου, Καθ., Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • Ν. Κουλουμπή, Καθ., Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Επιμελήτρια ΜΕ θεμάτων Παιδείας ΤΕΕ
  • Ρ. Κρεστενίτη, ΑΜ, Β’-βάθμια εκπαίδευση, Μέλος ΜΕ θεμάτων Παιδείας ΤΕΕ
  • Στ. Πάγκαλος, ΗΜ, Β’-βάθμια εκπαίδευση, Μέλος ΜΕ θεμάτων Παιδείας ΤΕΕ
  • Κ. Λαμπρόπουλος, Δρ.ΧΜ, Μέλος ΜΕ θεμάτων Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΤΕΕ
  • Α. Ταλιάνη, Διευθύντρια, Δ/νση θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Σχέσεων ΤΕΕ
  • Ε. Φιλιππίδου, Τμηματάρχης,  Τμήμα Διεθνών Σχέσεων ΤΕΕ
  • Δ. Γαρίου, Προϊσταμένη, Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδόσεων, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών
  • Α. Κωνσταντή, ΜΔΕ ΧΜ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • Α. Μοροπούλου, Καθ., Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • A. Lobovikov, Καθ., Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion   
  • R. Van Grieken, Καθ., Πανεπιστήμιο Αμβέρσας
  • G. Biscontin, Καθ., Πανεπιστήμιο Βενετίας
  • J. Cassar, Καθ., Πανεπιστήμιο Μάλτας

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων ΤΕΕ, Τηλ: 210 – 3291362, Fax: 210 – 3291353, E-mail: intrel@central.tee.gr.