Τι εννοούμε με την λέξη
σημαία:
 

Σημαία, σήμα ή σημείο είναι ένα κομμάτι από ύφασμα που φέρει χρώματα και εμβλήματα που χαρακτηρίζουν το έθνος ή μέρος αυτού.
Γενικά με τον όρο σημαία μπορούμε να εννοούμε μόνο το ύφασμα έγχρωμο ή όχι, ή μόνο το έμβλημα, ή και τα δύο. Κάθε έθνος έχει μία σημαία και σύμβολα που το χαρακτηρίζουν. Έχει όμως και σημαίες για το στρατό, το ναυτικό, τον Βασιλιά, των διαφόρων νομών κομμάτων, ομάδων, προξενείων, εταιριών, συλλόγων κ.λ. Κάποιες σημαίες έχουν διεθνή χρήση. Η λευκή σημαία σημαίνει διακοπή εχθροπραξιών, διαπραγμάτευση, συνθηκολόγηση. Η κίτρινη καραντίνα, κίνδυνος μολύνσεων. Η κόκκινη πόλεμο, την μαύρη χρησιμοποιούσαν οι πειρατές ή δήλωνε πένθος.


 

Πότε εμφανίστηκε η σημαία:

Οι πιο παλιές μαρτυρίες αναφέρονται για σημαίες Αιγυπτίων αρχηγών που έφεραν στην άκρη των ακοντίων τους ζωόμορφους θεούς. Καταγράφεται ότι μια άσπρη σημαία φέρθηκε μπροστά από τον ιδρυτή της δυναστείας Zhou στην Κίνα        ( 1122-256 π.χ.) Στην Ινδία οι σημαίες φέρονταν στα άρματα και τους ελέφαντες. Στην Βίβλο αναφέρεται ότι κάθε φυλή έπρεπε να έχει τα εμβλήματα της. Οι Πέρσες είχαν στα ακόντια τους τον χρυσό αετό ή τον κόκορα. Οι Σκύθες τον δράκοντα. Οι Εβραίοι την Κιβωτό της Διαθήκης. Οι Έλληνες είχαν στις ασπίδες τους όμοια σημεία για να αναγνωρίζονται στη μάχη. Οι Σπαρτιάτες είχαν το <Λ> ή τους Διόσκουρους. Οι Αρκάδες το ρόπαλο του Ηρακλή. Οι Μεσήνιοι το <Μ>. Οι Μαντινείς την τρίαινα. Οι Θηβαίοι την σφίγγα. Οι Αθηναίοι την κουκουβάγια. Διάφορους συμβολικούς αριθμούς, λέξεις για να τρομάζει ο εχθρός φίδια, ταύρους, λέοντες, κριάρια κ.α.

Το σημάδι στις ασπίδες το ονόμαζαν επίσημα.  Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι στη μάχη της Σαλαμίνας το Περσικό σκάφος Αρτεμίσια όταν το κυνηγούσε ένα Αθηναϊκό σκάφος βύθισε ένα Περσικό για να σωθεί. Το γεγονός διαβεβαίωσαν οι παρατηρητές στον Ξέρξη λέγοντας ότι αναγνώρισαν το σκάφος, "ει αληθέως εστί Αρτεμισίης το έργον, και τους φάναι, σαφέως το επίσημον της νεός επισταμένους.  ...... έγνω το σημήιον ιδών της στρατηγίδος".  Ο Πλούταρχος χρησιμοποιεί την λέξη παράσημα.  Ο Θουκυδίδης χρησιμοποιεί την λέξη σημεία  "τα σημεία ήρθε τα σημεία κατεσπάσθε" δηλαδή κάποιο σημάδι σήμαινε την έναρξη της μάχης και κάποιο σημάδι την διακοπή. Ένα κόκκινο ύφασμα που ονομάζετε φοινικίς χρησιμοποιούσαν πρώτοι οι Αθηναίοι για την έναρξη της μάχης, έπειτα οι Έλληνες της Σικελίας, οι Μακεδόνες, έπειτα οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί.

Οι σημαίες στο στρατό της ξηράς φαίνεται να εμφανίσθηκαν επί  Μ. Αλεξάνδρου ενώ οι σημαίες στην θάλασσα εμφανίστηκαν από την Μυκηναϊκή εποχή.

Στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία υπήρχαν σημεία στους επικεφαλής των ιλών του μακεδονικού στρατού. Μετά τον θάνατο του Ηφαιστίονα, το εκστρατευτικό του σώμα ονομάσθηκε χιλιαρχία και προηγείτο  σημαία που είχε κατασκευάσει ο Ηφαιστίων, γράφει ο Αρριανός. Εκείνη την εποχή οι Πέρσες χρησιμοποιούσαν τετράγωνες σημαίες. Το 333 π.χ. μετά την νίκη στην Ισσό ο Αλέξανδρος καθιέρωσε στο στράτευμα τις τετράγωνες σημαίες από κεντητό ή ζωγραφιστό ύφασμα. (βλέπε  Περσικό αγγείο του Δούριδος).

 Μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους τα Ελληνικά σημάδια αναμείχθηκαν με τα Ρωμαϊκά. Κάθε πόλη είχε τα σημεία της όπως και κάθε πλοίο. Το Βυζάντιο και η Προποντίδα είχαν το κόκκινο χρώμα με την ημισέληνο     ( σύμβολο της θεάς Άρτεμης) με αστέρι ή χωρίς. Στην Μήλιτο το λιοντάρι. Στα παράλια της Μικράς Ασίας τον ήλιο σε πράσινο φόντο, η προέλευση του ήλιου είναι πιθανή από τους Τρώες που είχαν προστάτη τους τον θεό Απόλλωνα, θεό του ήλιου. Στις άλλες περιοχές είχαν κίτρινες, άσπρες, κόκκινες σημαίες με αστέρια, με ρητά και φράσεις για να φοβίζουν τους πειρατές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημαία, Ελληνική σημαία.

Σημαίες τις Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής, Αμερικής, Ειρηνικού.

Σύμβολα: Αετός, Δικέφαλος αετός, Ημισέληνος, Δράκος, Σταυρός, Λέων, Φοίνιξ.

Ιστορία όλων των κρατών του κόσμου.

 

 

Τα στολίδια και τα λατρευτικά σύμβολα των πρωτογόνων για να προβάλλονται πέρασαν στις άκρες των κονταριών των πολεμιστών, στις ασπίδες και έπειτα στις σημαίες.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η νίκη του Ναρμέρ. Αιγυπτιακό πλακίδιο του 3200π.χ. Προσέξτε το σύμβολα που φέρει η πομπή στα κοντάρια τους.
>Από το 2300π.χ. στην στήλη του Ναράμ-Σιν βασιλιά της Ακκάδ στη Μεσοποταμία, παριστάνονται πολεμιστές με σύμβολα στα κοντάρια τους.
Το τσακάλι συμβόλιζε τον θεό Άνουμπι, θεό του θανάτου, γι' αυτό ο θεός φέρει την μορφή του. Το τσακάλι ήταν ιερό ζώο των Αιγυπτίων και ένα από τα εμβλήματά τους.
 

 

 

  

 

 

 

 
Ο Σέκερ θεός της νεκρόπολης Μέμφιδας, με μορφή γερακιού, φέρει στο χέρι του την γκλίτσα και την πολεμική ράβδο. Δίπλα βλέπουμε μια διακόσμηση σε κοντάρι. Οι Αιγύπτιοι πάνω στα κοντάρια τους έβαζαν τους ζωόμορφους θεούςτους.
Οι Ασσύριοι διακοσμούσαν τα κοντάρια τους με τον θεό Μαρδούκ σαν τοξότη πάνω από ταύρους.
Ορειχάλκινη κορυφή κονταριού εφίππων νομάδων του Λουριστάν στο Ιράν 900π.χ. Παριστάνει τον ήρωα Γιλγαμές ανάμεσα σε δύο θηρία.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι Εβραίοι εκστράτευαν υπό την

σκέπη της κιβωτού της διαθήκης.

Πρώτη  μαρτυρία  για  εμφάνιση της σημαίας έχουμε  σε παράσταση στο Περσικό αγγείο του Δούριδος. Πιθανολογείται  ότι αυτή η σημαία <κρατήθηκε στη μάχη της Ισσού 333π.χ.
Οι Ισραηλίτες χρησιμοποιούσαν για εβλήματά τους τον έναστρο ουρανό, τον εξάκτινο αστέρα . κ.α

Οι βαρβαρικές φυλές έβαζαν διάφορα ζώα στην κορφή των κονταριών τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία. ένα από τα επτά θαύματα. Κρατάει στο ένα χέρι την Νίκη και στο άλλο τον αετό, σύμβολο κυριαρχίας των αιθέρων και σύμβολο του. (Αναπαράσταση)
 Στην  πρύμνη  αρχαίας τριήρους υπήρχε έμβλημα που ονομάζονταν <επίσημο ή σημηίον> Επρόκειτο πιθανώς για ένα είδος ακρόπρωρου, κάποια ξυλόγλυπτη μορφή θεού ή ήρωα, που έδιωχνε το κακό και έφερνε τύχη.

Ένα  είδος  κόκκινης  σημαίας η <φοινικίς> ανέβαινε   για  να  δοθεί  το  σήμα  μάχης.

Το έμβλημα των Αθηναίων, η γλαύκα στο γνωστό Αθηναϊκό τετράδραχμο και σε κοντάρι.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Ποσειδώνας ανάμεσα στους δύο Αίαντες. Η ασπίδα εμπεριέχει το κριάρι. Μελανόμορφη κύλικα του 540 π.χ. Οι  αρχαίοι  Έλληνες  δεν  είχαν σημαίες  αλλά  εμβλήματα πάνω στις ασπίδες τους τα

<επισήματα>. Εκεί έδιναν τον όρκο τους ( όπως εμείς σήμερα στη σημαία.) Γνωστό είναι το <τάν ή επί τάς> των Σπαρτιατών. Ήταν μεγάλη ντροπή να εγκαταλείψεις την ασπίδα σου στον εχθρό.

Ο Άρης και ο Απόλλωνας πολεμούν τους γίγαντες Εφιάλτη και Μιμόνα, δίπλα τους η Ήρα εναντίον του γίγαντα Φοίτου. Οι ασπίδες τους εμπεριέχουν τον γνωστό φίδι. Ερυθρόμορφη κύλικα του 420 π.χ.

 

Ο Τυδέας ξεκινά από το παλάτι του Αδράστου για αποστολή στην Θήβα. Η ασπίδα εμπεριέχει τον ταύρο. Ερυθρόμορφος σκύφος του 480 π.χ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μακεδονική ασπίδα με επίσημο το οκτάκτινο αστέρι. Από τον τάφο του Λύσωνος στην Βέροια 200 π.χ. Το Μακεδονικο άστρο ήταν με 8 ή 12 ή 16 ακτίνες.
Μακεδονική ασπίδα με επίσημο το δεκαεξάκτινο αστέρι. 350 π.χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ο Νηλέας και οι γιοι του. Τα επίσημα στις ασπίδες κόκορας, κύλικας και λέων. Ερυθρόμορφη κύλικα του 510 π.χ.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παράταξη Ελλήνων για μάχη. Οι ασπίδες τους εμπεριέχουν τον γνωστό υδρόβιο φίδι.
Μακεδονική φάλαγγα με το οκτάκτινο άστρο στις ασπίδες τους.
Σημαία που κυμάτιζε στα παράλια της Μικράς Ασίας.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι Ρωμαίοι είχαν σαν σύμβολο της λεγεώνας τον χρυσό αετό και για την κοόρτη τους λύκους, τον κάπρο και άλλα ζώα.
Χάλκινο χέρι ήταν το σύμβολο της σπείρας. (σώμα ιππικού)
Ο λύκος ένα από τα εμβλήματα

των Ρωμαίων.

 

 

 

 

                             

 

Ο αετός είναι το κυρίως σύμβολο της λεγεώνας, γι' αυτό οι σημαιοφόροι λέγονταν αετοφόροι ( aquilifer )

 Από τις λεγεώνες χρησιμοποιείται ο χρυσός αετός πάνω σε κεραυνό που διακοσμείταιαπό κροσσούς ή θυσάνους.

 

 

> Η  συλλογή  και  επεξεργασία  του  υλικού  έγιναν  από  τον  Σκαφίδα  Ζαχαρία