Ο αετός στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Α.Ρ.Α):

Οι αετοί είναι το κατ' εξοχήν εραλδικό ζώο στην Α.Ρ.Α. Στις γερμανικές φυλές ο αετός ήταν το πουλί του Θεού Οντίν και στους Ρωμαίους το σύμβολο του αυτοκράτορα. Ο Καρλομάγνος αφού στέφθηκε αυτοκράτορας από τον πάπα (800 μ.χ)θεώρησε τον εαυτό του διάδοχο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ονόμασε την αυτοκρατορία  Α.Ρ.Α. Φυσικό ήταν να υιοθέτηση τον αυτοκρατορικό αετό τον Ρωμαίων με την διαφορά ότι κοίταζε αριστερά. Πριν το 1815 δεν υπήρξε Γερμανικό κράτος. Μετά το 1400 ένας από τους τίτλους του αυτοκράτορα ήταν και βασιλιάς της Γερμανίας. Το 1433 ο δικέφαλος υιοθετείται από τον αυτοκράτορα Sigismund και βάζει το έμβλημα του στο στήθος του δικέφαλου. Από τα μέσα του 15ου αιώνα και μετά, οι αντίστοιχοι αυτοκράτορες βάζουν το έμβλημα της δυναστείας τους στο στήθος του αετού.
Όλο και περισσότερο, αλλά όχι ομοιόμορφα, ο αετός απόκτησε ένα ξίφος και μια σφαίρα, καθώς επίσης και μια κορώνα. Το 1806 με την επικράτηση του Ναπολέοντα διαλύεται η Α.Ρ.Α. και το έμβλημα δεν υφίσταται. Τότε πηγαίνει στην αυτοκρατορική ράβδο του Ναπολέοντα και στην επίστεψη των σημαιών του. Η Αυστρία που είχε αναλάβει την ηγεσία τη ένωσης, είχε υιοθετήσει αμέσως πριν από τη διάλυση της Α.Ρ.Α. τον δικέφαλο, οπότε μέχρι το 1848 χρησιμοποιείται το έμβλημα της Αυστρίας. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης 1848, μια νέα κάλυψη όπλων του Ράιχ υιοθετήθηκε από τη γερμανική εθνική συνέλευση  στην εκκλησία του ST Paul στη Φρανκφούρτη. Ο μαύρος δικέφαλος αετός διατηρήθηκε, αλλά χωρίς τα τέσσερα σύμβολα του αυτοκράτορα, το ξίφος, την αυτοκρατορική σφαίρα, το σκήπτρο και τη κορώνα. Ο αετός στηρίχτηκε σε μια χρυσή ασπίδα πάνω της ήταν ένα πεντάκτινο χρυσό αστέρι. Και στις δύο πλευρές η ασπίδα πλαισιώθηκε από δύο σημαίες με μαύρο, κόκκινο και χρυσό χρώμα.

Το έμβλημα, εντούτοις, δεν κέρδισε ποτέ τη γενική αποδοχή.
 Το 1867 η βόρεια Γερμανική συνομοσπονδία καθιερώθηκε χωρίς την Αυστρία και τα νότια Γερμανικά κράτη, και κάτω από την ηγεσία της Πρωσίας. Μια νέα κάλυψη των όπλων υιοθετήθηκε χωρίς τον αετό. Ο αετός διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής αυτοκρατορίας (1871-1918) και της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1918-1933),  με διάφορες παραλλαγές. Όταν Χίτλερ ήρθε στην εξουσία το 1933, ο αετός της Βαϊμάρης  διατηρήθηκε έως το 1935 που αντικαταστάθηκε από το έμβλημα του εθνικού Σοσιαλιστικού Γερμανικού Κόμματος εργαζομένων. Παρουσίασε τον μαύρο αετό επάνω από ένα δρύινο στεφάνι, με έναν αγκυλωτό σταυρό στο κέντρο της (βλέπε εικόνα πάνω). Το 1950 η πρόσφατα ιδρυμένη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ενσωμάτωσε τον αετό της Βαϊμάρης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο αετός στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
 

 

 

 

 

 

 

 

Έμβλημα του αυτοκράτορα της Α.Ρ.Α. μέχρι 1401.
Έμβλημα του αυτοκράτορα της Α.Ρ.Α. από το 1401 και μετά.
Σημαία του Βρανδεμβούργου του 1340. Από τότε ως τον 18ο αιώνα η σημαία είχε διάφορες παραλλαγές με κύριο θέμα τον κόκκινο ή μαύρο αετό.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Πολωνός βασιλιάς Zygmunt Stary (Sigismund ο παλαιότερος) 1525-1657, έδωσε στη δουκική Πρωσία την παραπάνω σημαία  του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Στρατιωτική σημαία της Αυστροουγγαρίας του 1815.

 

Έμβλημα της Πολωνίας το 1520.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολεμική σημαία της Γερμανικής συνομοσπονδίας ως το 1866.
Σημαία της Γερμανίας τη περίοδο 1922 έως 1933.
Έμβλημα της σημαίας του

Τρίτου Ράιχ το 1935.

 

 

 

Αετοί με ένα ή δύο κεφάλια στον κόσμο.

 

 

 

 

 

 

 

 Βασιλικό έμβλημα της Ισπανίας του 16ου αιώνα.
Στρατιωτική σημαία της Πολωνίας το 1830.
Προϊσλαμική σημαία με τον χαρακτηριστικό αϊτό της ανατολής. Μετά τον Μωάμεθ έφυγε αϊτός και παρέμεινε το μαύρο στη σημαία.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μία από της τελευταίες σημαίες

του Βυζαντίου.

Η σημαία του κλέφτη Μάκη Κορκόνδειλα Κλαδά. Υψώθηκε το 1464 στην γενέτειρα του, το 1479-81 κυμάτιζε στη Μάνη, το 1481-1482 στη Χειμάρρα.
Στρατιωτική σημαία της Πολωνίας το 1810 με το σταυρό και τον αετό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κεντρικό τμήμα της σημαίας του

Μεξικού, ο αετός και το φίδι.

Σημαία πεζικού του 1804 της Αυστρίας.
Ο Σκερντέμπεης πρώτος το 1400 χρησιμοποίησε στην Αλβανική σημαία τον δικέφαλο επηρεασμένος από το Βυζάντιο. Από το 1912 και μετά χρησιμοποιηθήκαν οι παραπάνω δικέφαλοι.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Σημαία της Πολωνίας το 1930.
Το 1914 όταν η Βόρειος Ήπειρος κύρηξε την ανεξαρτησία της ανέβασε την σημαία με τον δικέφαλο.
Σημαία του Πατριαρχείου.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημαία της Ρωσίας στα τέλη του 18ου αιώνα.
Θυρεός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Σύμβολο της Ελληνικής Αεροπορίας.
 

 

 

   
Η μία όψη του νομίσματος των δύο ευρώ της Γερμανίας.
   
 

 

Η  συλλογή  και  επεξεργασία  του  υλικού  έγιναν  από  τον  Σκαφίδα  Ζαχαρία