Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



«ΠΗΧΤΗ» (ΑΠΟ  ΧΟΙΡΙΝΟ)


ΥΛΙΚΑ

1 κομμάτι μπούτι ως 2 κιλά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι ξύδι
ρίζες σέλινου και δάφνη
αλάτι, πιπέρι


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Αφήνουμε το κρέας μέσα στο νερό για αρκετή ώρα για να ξεπλυθεί καλά.
Το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό, τόσο ώστε να σκεπαστεί εντελώς. Όταν πάρει βράσει, προσθέτουμε 2 μεγάλα κρεμμύδια, λίγο μαϊντανό και ρίζες σέλινου,1-2 φύλλα δάφνης και το ανάλογο αλάτι και το αφήνουμε να βράσει εντελώς.

Όταν βράσουν τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και αφήνουμε το ζωμό και το κρέας να κρυώσουν.
Αφού κόψουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια προσθέτουμε σ' αυτά δύο κουταλιές της σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο , ψιλοκομμένο μαϊντανό και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε το ανάλογο αλατοπίπερο και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ξύδι. 
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για να ενωθούν και τοποθετούμε το μίγμα σε φόρμα και ρίχνουμε πάνω ζωμό.

Βάζουμε τη φόρμα σε ψυχρό μέρος, είτε μέσα σε πάγο και την αφήνουμε έτσι έως ότου πήξει.