Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 




 ΜΠΟΜΠΟΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ


ΥΛΙΚΑ

 27 - 8 φλιτζάνια αραποσιτάλευρο από την Γορτυνία
 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο Λυσσαρέας
1 φλιτζάνι τσαγιού  ζάχαρη ψιλή
   2 φλιτζάνια τσαγιού μαύρη σταφίδα
   1 χυμός δύο στυμμένων πορτοκαλιών
ξύσματα από τον φλοιό των πορτοκαλιών
   5 κουταλάκια του γλυκού μπέϊκιν Πάουντερ ή σόδα
   Νερό
 


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε λεκάνη ρίχνουμε το αραποσιτάλευρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη , τις σταφίδες, τον χυμό των δύο πορτοκαλιών και τα ξύσματα από το φλοιό των πορτοκαλιών.

Ανακατεύουμε προσθέτοντας χλιαρό νερό "όσο να δέχεται το χέρι" (περίπου 35 βαθμούς).Όταν η μάζα  γίνει χυλός (κουρκούτι)  προσθέτουμε το μπέϊκιν Πάουντερ (ή την σόδα).

Ετοιμάζουμε αλείφοντας με λάδι ένα πλατύ και χαμηλό ταψί (λίγα σπίτια διαθέτουν εκείνα τα τεράστια - ρηχά ταψιά). Δεν πρέπει να αφήσουμε την μπομπότα να φουσκώσει πάνω από δύο δάκτυλα. Ρίχνουμε το μίγμα που πλάσαμε και το στρώνουμε .

Προθερμαίνουμε μέτρια τον φούρνο και ψήνουμε μέχρι η μπομπότα να πάρει το ωραίο εκείνο καστανό χρώμα.