Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΜΕ ΛΑΔΙ


ΥΛΙΚΑ

 2  ποτήρια νερό
 ελαιόλαδο Λυσσαρέας
μισό κιλό καβουρντισμένα αμύγδαλα από τις μυγδαλιές της Λυσσαρέας
   1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη (οι Λυσσαρεώτισσες συνήθως μετρούν δυο πλατελάκια του γλυκού)
   1 ποτήρι αλισίβα από το τζάκι ή από τον φούρνο
  3 βανίλιες
   1 ποτηράκι ούζο ή κονιάκ
   Περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
 


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Κτυπάμε το ελαιόλαδο μέχρι να πήξει και να ασπρίσει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθεί η ζάχαρη με το λάδι.

Ρίχνουμε την  αλισίβα, το κονιάκ και το αλεύρι και ζυμώνουμε συνεχώς μέχρι το μίγμα (η ζύμη) να σφίξει.
Στη ζύμη προσθέτουμε και τα καβουρντισμέτα αμύγδαλα (ολόκληρα ή κομμένα σε χοντρά κομμάτια).

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα και στο μέγεθος που μας αρέσει. Τους τοποθετούμε σε λαμαρίνα ή σε αλουμινένιο ταψί ελαφρώς λαδωμένο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο  στους 180 - 200 βαθμούς και ψήνουμε τους κουραμπιέδες για 20 λεπτά.
Όταν τους βγάλουμε από το φούρνο τους ραντίζουμε με ούζο και τους βουτάμε στο δοχείο με τη ζάχαρη άχνη - όσο είναι ζεστοί για να "πιάσει" η ζάχαρη.

Κάθε φορά που μας επισκέπτονται τα παιδιά της γειτονιάς να ψάλουν τα κάλαντα των Χριστουγέννων, είναι ωραίο να τους προσφέρουμε από έναν παραδοσιακό κουραμπιέ.