Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



«ΚΟΛΩΣΤΡΑ» ΚΑΙ «ΣΚΟΡΚΟΦΙΝΙ»


ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΛΕΞΙΚΑ - ΤΙ ΜΟΥ ΕΟΠΑΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ


Colostra - ae (θηλ) ή  Colostra - orum   είναι λατινική λέξη που σημαίνει το πρώτο γάλα που προορίζεται για το νεογέννητο. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου.
Στην Ελληνική Ύπαιθρο είναι γνωστό με το όνομα «Πρωτόγαλα». Οι τσοπάνηδες αφού βοηθήσουν το νεογέννητο αρνί ή κατσίκι να θηλάσει, αρμέγουν το υπόλοιπο «Πρωτόγαλα». Οι νοικοκυρές προσέχουν να μην αλλοιωθούν τα θρεπτικά συστατικά του. Γι αυτό το χρησιμοποιούν χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία.
Στην Λυσσαρέα και σέ ολόκληρη την Ορεινή Γορτυνία δύο συνταγές είναι γνωστές :

  ΚΟΛΩΣΤΡΑ
Η  Κολώστρα παρασκευάζεται μέ απλό τρόπο : Το Πρωτόγαλα βράζεται σε μεταλλικό σκεῦος μέχρι ναπάρει τη μορφή κρέμας.
Σερβίρεται σκέτη ἤ μέ λίγη ζάχαρη

  ΣΚΟΡΚΟΦΙΝΙ
 Το πρωτόγαλα τοποθετεῖται σέ ταψί καί ψήνεται στό φούρνο περίπου μισή ὥρα - μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει.
Σερβίρεται ζεστό.


ΥΛΙΚΑ

Στα μέσα Δεκεμβρίου
παραγγέλνουμε από
τους τσοπάνηδες στην Λυσσαρέα
Ενα μας κρατήσουν λίγο πρωτόγαλα
Α(το πρώτο γάλα αμέσως μετά την γέννα των προβάτων)


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Τι διαβάζουμε στα λεξικά-Τι μου είπαν οι ειδικοί

 Colostra - ae (θηλ) ή  Colostra - orum   είναι λατινική λέξη που σημαίνει το πρώτο γάλα που προορίζεται για το νεογέννητο. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου.
Στην Ελληνική Ύπαιθρο είναι γνωστό με το όνομα «Πρωτόγαλα». Οι τσοπάνηδες αφού βοηθήσουν το νεογέννητο αρνί ή κατσίκι να θηλάσει, αρμέγουν το υπόλοιπο «Πρωτόγαλα». Οι νοικοκυρές προσέχουν να μην αλλοιωθούν τα θρεπτικά συστατικά του. Γι αυτό το χρησιμοποιούν χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία.
Στην Λυσσαρέα και σέ ολόκληρη την Ορεινή Γορτυνία δύο συνταγές είναι γνωστές :

  ΚΟΛΩΣΤΡΑ
Η  Κολώστρα παρασκευάζεται μέ απλό τρόπο : Το Πρωτόγαλα βράζεται σε μεταλλικό σκεῦος μέχρι ναπάρει τη μορφή κρέμας.
Σερβίρεται σκέτη ἤ μέ λίγη ζάχαρη

  ΣΚΟΡΚΟΦΙΝΙ
 Το πρωτόγαλα τοποθετεῖται σέ ταψί καί ψήνεται στό φούρνο περίπου μισή ὥρα - μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει.
Σερβίρεται ζεστό.